2008. november 25., kedd

2 nagyonjófilm

Az utóbbi hónapban igazán nagyonszépésjó filmeket is láttunk, amik közül kettőt szeretnék most ajánlani mindenki figyelmébe.
Kezdjük végre egy MAGYAR (!) filmmel, ami kivételesen nem a tragédia tragédiájának tragédiájáról és az annak szóló közöny siralmasan hétköznapi echtehungarische merjünkkicsik lenni típusú valóságáról szól, hanem valami másról. Pedig a címe nem sok jót sejtet:

Egy tél az Isten háta mögött

Ezt az egy képet találtam róla, de nem ez a legjellemzőbb. Hanem inkább a srácok. Ladu, az idősebb, a vagány, a művészkölök a tényleg "Isten háta mögötti" falu kicsiny mozijának nagy rajongója. Van egy kis barátja, akinek a szemüvegén keresztül nézhetjük végig a kitalált falu életét. Persze az tudható, hogy valami diktatúra alatt "vagyunk", ugyanis Ladu apja, a tanácselnök, és amit neki mond "a központ", ő azt csinálja. Mikor azonban a filmtekercsek szállítóját baleset éri, megszakad a falu szórakoztatása, és minden megváltozik... alternatív, retró, idealista és realista, abszurd és aranyos dráma nekünk. Ja igen: Eperjessel!


Színes fátyol

Na igen, jellemző, hogy erről a filmről sokkalszebbsokkaltöbb fotót lehetett találni, válogathattam is a kendermagból. :)
Nos, ez egy olyan igazán romantikus-de-mégsem-az, aztán pedig mégis-az - típusú filmdráma. Festői, mondhatnám, impresszionista. Két kultúra kontrasztja - angol és kinai. Sőt, két ember kérlelhetetlen kontrasztja: egy extrém házasság, ahol nincs szerelem az esküvő előtt, sőt utána sem. De lehet mégis valami, ami egy egoista és hűtlen ill. egy kiábrándult és büszke szívet meg tud változtatni? A romantikus fordulatra vágyóknak üzenem: nem, itt nem lesz semmi "ésakkoregyszercsakmegcsókoltákegymást" - típusú fordulat. A romantikus fordulattól rettegőknek üzenem: a szerelem mégiscsak létezik, és fel tud ébredni, és talán egészen más, mint azt gondoltuk... Jaigen. Ha valakinek mond valamit: Edward Norton és Naomi Watts a színen.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem egészen ide tartozik, csak már el akartam nektek újságolni, hogy "Őfelsége kapitánya" hajója Bristolban telel. Megnéztük! :)