2008. november 25., kedd

A fényevő Jézusról hebeg-habog

Ezzel a bejegyzéssel kicsit kilépek a Boglárka ucca falai közül. Be kell valljam, hogy szeretem nézegetni a híreket a neten, és ha találok valami nagyon-nagyon érdekeset, amiről úgy érzem, nem hagyhaton szó nélkül, ide fogom rakni, hogy lássa mindenki és jól megkommentelhessétek!

Naszóval, teljes megrökönyödésemre Jézus nevét fedeztem fel a Népszabi virtuális változatában (ami egyébként megjelenésre talán a legszebb netes újság). Nade, mielőtt még hiú reményeket táplálna bárki is a baloldali lap "megtéréséről",  a cikk címe: Jézus üzent - mondta a fényevő 

Részletek a cikkből:
A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a fényevőként emlegetett F. László büntetőpere, akit kislánya éheztetése miatt vádolták meg. Az ügyészség szerint téveszmétől vezérelve, sajátos vallási világnézetet kialakítva, családjával együtt éhezett. Az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló férfi tagadta bűnösségét. Azt mondta, Jézus üzent.
Na de mit is "üzent" Jézus neki?
Elmondása szerint ők hárman szentek; élettársa Szent András, Petra lánya Szent Péter ő maga pedig Pál apostol reinkarnációja. Mindezt Jézus üzente gondolati úton élettársának, amikor összeköltöztek. Azt is az Úr üzente, hogy Petrát a saját biztonsága érdekében nem kell orvoshoz vinni, mert az orvos feketemágus, s ártást küld a gyerekre. Petrát védeni kellett, mert küldetése van. Ő fogja elvinni az embereknek a karmájukat – fejtette ki F. László.
És hogy a kép egészen "tiszta" legyen:
A vád szerint F. László a keresztény, a buddhista és egy Indiában megismert irányzat, Sai Baba tanítása alapján sajátos világnézetet alakított ki magának, s ezen téveszméje vezette. Ennek ugyanúgy része volt a meditáció, mint az, hogy élettársával együtt egy magasabb energiaszint elérésére törekedtek. Ezért az „energiaelszívó” családtagokkal és barátokkal megszakították a kapcsolatot. A teljes megvilágosodáshoz a táplálkozás átalakítására is szükség volt; előbb az élvezeti cikkeket vonták meg maguktól, majd a főbb ételekről is lemondtak, s a folyadék fogyasztására helyezték a hangsúlyt. Szerintük az étkezés teljesen elhagyható.
Nos, mindebből kiderül, legalábbis a keresztények számára, hogy F. Lászlónak köze nincs a bibliai Jézushoz - sokkal inkább Sai Babához, a buddhizmushoz és a hinduizmushoz. Miért is kellett akkor a cikk címében Jézust és a fényevőt egy sorban említeni? Nyilvánvaló manipulatív szándékkal: ezzel a Jézus-követőkről alkotott "élhetetlen, magánakvaló, földfölöttlebegő, végsősoronkáros...stb." képet erősíti. Pozitív azonban, hogy a cikk viszonylag terjedelmesen taglalja az ügy hátterét, így végülis "fényre derül" a "fényevő" vallási sehovatartozása.
Az esettel kapcsolatban azt hiszem érdemes néhány dologra felhívni azok figyelmét, akik a biblikus keresztény hitben tájékozatlanul olvasnak, hallanak róla. Csináljunk most itt egy kis apologiai gyakorlatot, hogy megcáfoljuk F. Lászlót. Meggyőződésem ugyanis, hogy aki neki üzent, az "valaki egészen más"...
Jézus Krisztus történelmi alak, beszédei és tettei a Bibliában olvashatók, amelyek több ponton szembenállnak F. László állításaival. A sort elkezdem én, aztán akinek van kedve, folytassa!
  1. Jézus: "Én vagyok az út, az igazság és az élet". Tehát vagy őt követjük, vagy "más úrnak" szolgálunk...pl. Sai Babának. Egyszerre nem lehet Jézusnak és Sai Babának szolgálni. Ez azt jelenti, hogy F. László egyáltalán nem lehetett Jézus követője.
  2. Jézus ugyan kibírta 40 napig a böjtölést, de soha nem állította, hogy étel nélkül élhetünk. Rendszeresen együtt evett a tanítványaival, betért az őt meghívók házába. Sőt, még feltámadása után is evett velük.
  3. Reinkarnációról, tehát, hogy valaki valaki másnak a testében visszatér a földi életbe - szó sincs a Bibliában. Márcsak azért is képtelenség ez, mert a Biblia szerint test és lélek elválaszthatatlan egység. Még a Mennyben is lesz testünk a Biblia szerint.
(további pontokat, véleményeket írhattok kommentben!)

Nincsenek megjegyzések: